Euro stagnuje a pohybuje sa okolo parity s dolárom

30.08.2022 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 30. augusta (TASR) - Spoločná európska mena v utorok ráno stagnovala po výraznom posilnení na začiatku týždňa, keď sa predávala približne okolo parity s dolárom.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok (29. 8.) popoludní referenčný kurz eura na 0,9986 (v piatok: 1,0007) USD/EUR.

Investori v utorok čakajú predovšetkým na správy o vývoji inflácie z Nemecka a Španielska. Počíta sa s tým, že tempo rastu cien v najväčšej a štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny zostane vysoké. Z dôvodu silných inflačných tlakov v posledných dňoch viacero predstaviteľov ECB signalizovalo razantné zvýšenie sadzieb na septembrovom zasadnutí Rady guvernérov.

Doláru sa v utorok nepodarilo získať stratenú dynamiku. Jedným z hlavných dôvodov boli práve jastrabie vyjadrenia predstaviteľov ECB. Podľa trhu je teraz pravdepodobnosť, že ECB v septembri zdvihne sadzby o 75 bázických bodov, vyššia než 50 %.

Dolárový index, ktorý meria jeho vývoj voči košu šiestich mien, padol na 108,72 bodu z 20-ročného maxima 109,48 bodu v pondelok. Euro si polepšilo o 0,06 % na 1,0003 USD po pondelkovom posilnení o 0,32 %, ktoré bolo najvýraznejšie za takmer tri týždne.
 

Vyberte región

mark